ИКОНОМИЧЕСКИ АСПЕКТИ ПРИ СЪКРАЩАВАНЕТО НА БОЛНИЧНИЯ ПРЕСТОЙ ЧРЕЗ ПЕРСОНАЛИЗИРАНИ ДИЕТИЧНИ ТЕРАПЕВТИЧНИ ПЛАНОВЕ

Автори

  • Нели Божинова МУ Пловдив Автор

Ключови думи :

персонализирана диета, болничен престой, икономика, здравеопазване, клинична диета, стационарно лечение

Абстракт

Настоящата статия анализира икономическите ползи от прилагането на персонализирани терапевтични планове в болничната практика. Чрез съкращаване на престоя в лечебните заведения се постигат значителни икономии на ресурси, повишава се ефективността на здравната система и се подобрява качеството на грижата за пациента. Този обзор разглежда значението на персонализирания подход при терапевтичното хранене за подобряване на резултатите от лечението при болнични пациенти, което може да доведе до намалени разходи за болничен престой. След анализ на международни и местни източници се очертава, че индивидуализацията ускорява възстановяването, намалява възпалителния отговор и повишава удовлетвореността на пациентите. Целта е да се оцени ефектът върху продължителността на лечението, вегетативно-соматичния статус и пациентското удовлетворение. Проведен е контролирано-проучвателен експеримент сред 120 пациенти, разпределени в две групи: стандартна диета спрямо индивидуализирана диета. Резултатите показват значително по-бързо възстановяване, що се отнася до основни клинични маркери и субективно самочувствие, при пациентите с адаптиран хранителен режим. Изводите подчертават необходимостта от въвеждане на протоколи за индивидуално планиране на хранителните интервенции в стационарните условия. Анализът се базира на преглед на научни публикации, икономически модели за оценка на разходите и клинични данни, свързани с хранителни интервенции в болнични условия. Използвани са статистически методи за оценка на средната продължителност на престоя и съпоставяне на разходите при пациенти с и без персонализирани диетични планове.

Файлове за сваляне

Публикуван

2025-11-04

Брой

Раздел (Секция)

Статии

Категории

Как да цитирате

Божинова, Н. (2025). ИКОНОМИЧЕСКИ АСПЕКТИ ПРИ СЪКРАЩАВАНЕТО НА БОЛНИЧНИЯ ПРЕСТОЙ ЧРЕЗ ПЕРСОНАЛИЗИРАНИ ДИЕТИЧНИ ТЕРАПЕВТИЧНИ ПЛАНОВЕ. E-Journal VFU, 24, 311-317. https://ejournal.vfu.bg/index.php/vfu/article/view/227