ЕТИОЛОГИЯ, ПАТОГЕНЕЗА И ТРИГЕРИ ЗА ОТКЛЮЧВАНЕ НА АНОРЕКСИЯ НЕРВОЗА
Ключови думи :
анорексия, нервоза, етиология, патогенеза, генетика, невробиология, тригери, хранителни разстройстваАбстракт
Анорексия нервоза (АН) е комплексно психично разстройство с мултифакторна етиология, включваща генетични, невробиологични, психологически, фамилни и социокултурни компоненти. Съвременните геномни асоциативни проучвания (GWAS) идентифицират значими генетични локуси, допринасящи за АН, като разкриват споделена наследственост с други психиатрични и метаболитни състояния. Невробиологичните данни показват дисфункции в допаминергичните, серотонинергичните и норадренергичните пътища, които влияят върху системите за възнаграждение, регулацията на апетита и тревожността. Нарушенията в нивата на невропептиди като грелин, лептин и невропептид Y подчертават биологичните основи на АН и връзката ѝ с хранителните навици. Семейните и средови фактори, включително родителски нагласи, стрес и социален натиск, играят ключова роля за възникването и поддържането на нарушеното хранително поведение. Изследването идентифицира специфични и неспецифични тригери за дебюта на АН – възприемане на идеала за слабо тяло, стремеж към „здравословно“ хранене, натиск за постижения в спортни дейности и негативни коментари, свързани с теглото. Тези фактори често взаимодействат с индивидуални уязвимости и водят до дълготрайни нарушения в хранителното поведение и телесния образ. Предложеният мултидименсионален модел подчертава взаимодействието между биологична предразположеност, влияние на средата и когнитивно-емоционална регулация. Ранното разпознаване и адресиране на тези тригери чрез интервенции и психообразование може значително да подобри превенцията и лечението на АН. Необходими са допълнителни културно специфични изследвания за по-задълбочено разбиране на социокултурните детерминанти на разстройството.
Файлове за сваляне
Публикуван
Лиценз
Авторски права (c) 2025 E-Journal VFU

Публикация с Creative Commons Attribution 4.0 International License.