ИКОНОМИЧЕСКИ ЩЕТИ, КОИТО ГОРСКИТЕ ПОЖАРИ НАНАСЯТ ВЪРХУ ПЪТНАТА ИНФРАСТРУКТУРА - Tsekova, Mariana (E-Journal VFU, 2025)
Разгледани са финансовите и икономически последствия от горските пожари върху пътната инфраструктура. Горските пожари водят до значителни разходи за ремонт и възстановяване на повредената инфраструктура. Освен това причиняват закъснения в движението на товари и засягат непрекъснатостта на веригата за доставки. Всичко това създава голямо напрежение върху публичните субекти, отговорни за инфраструктурата. Унищожаването на застраховани обекти повишава застрахователните премии. Наблюдава се рязък спад на приходите за бизнеси, свързани с доставка на стоки и туризъм, поради затруднен или прекъснат достъп.
Keywords: wildfires; economic loss; repair costs; insurance premiums