ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ КАТО СРЕДСТВО ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА - Steliyanov, Metodiy; Georgieva, Martina (E-Journal VFU, 2025)
Корупцията е сериозен проблем в България, който подкопава върховенството на закона и икономиката на страната. Има много страни по света, където корупцията е широко разпространена. Въпреки поставянето на значителен акцент върху борбата с корупцията както в публичния, така и в частния сектор, тя продължава да бъде широко разпространен проблем, който често е труден за разкриване. Световният икономически форум вижда изкуствения интелект (ИИ) като ключов инструмент в борбата с корупцията. ИИ може да се използва за анализ на големи набори от данни за откриване на модели на корупция, автоматизиране на предразположени към корупция задачи и подобряване на прозрачността и отчетността на правителствата. С използването на този инструмент България може проактивно да идентифицира и адресира нередностите във финансовите транзакции и процесите на обществени поръчки, които често са огнища на корупционни дейности. В крайна сметка, включването на ИИ в антикорупционните инициативи на България може значително да подобри интегритета на институциите в страната и да стимулира икономическата експанзия.