СЕГМЕНТАЦИЯ НА НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ В БЪЛГАРИЯ В КОНТЕКСТА НА РЕГУЛАТОРНИТЕ ИЗМЕНЕНИЯ В КРЕДИТИРАНЕТО - Angelov, Petko; Zarkova, Silvia (E-Journal VFU, 2025)
Настоящата разработка представя в аналитичен аспект продължителността на изплащането на инвестиция в недвижими имот в отделните квартали на София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. Това дава възможност да се направи оценка на достъпността на работещите в петте най-високо платени направление на труд и трите най-ниско платени в страната. В тази връзка обект на настоящата разработка са недвижимите имоти в България. Предмет на изследването са продължителността на изплащането при покупка на недвижим имот в България. Изследователската теза, която се разглежда в настоящата работа е свързана с това, че измененията в политиката на регулатора за оценка на рисковете в кредитирането сегментира пазара на недвижими имоти в някои областни градове на България въз основа на годишното възнаграждение по икономически сектори и води до формирането на достъпни и трудно достъпни райони. Целта на изследването е да се изведат предизвикателствата пред инвестирането в недвижими имоти в България, основаващи се на продължителността на изплащането на жилищата.