ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ПОСТТРАВМАТИЧНИТЕ СТРЕСОВИ СИМПТОМИ, ПСИХИЧНОТО БЛАГОПОЛУЧИЕ И ЯСНОТАТА НА АЗ-КОНЦЕПЦИЯТА ПРИ ХОРА В ЗРЯЛА ВЪЗРАСТ - Зърлевски, Кирил (E-Journal VFU, 2025)
Целта на студията е да се систематизират теоретичните и емпиричните  познания относно връзката между посттравматичните стресови симптоми, психичното  благополучие и яснотата на Аз-концепцията при хора в зряла възраст. Проведено е  изследване върху хора, преживели стресови събития в живота от различен характер.  Преживените стресогенни събития сред изследваните лица са през последните 6 месеца,  с актуални или пролонгирани посттравматични стресови симптоми. Резултатите  получени от изследваната група са сравнени с група изследвани лица, при които няма данни  за такава симптоматика. Резултатите от изследването затвърждават предишни опити  да се докаже тази връзка и са в съответствие със съвременните изследвания в  психотравматологията, психологията на стреса, психологията на здравето, клиничната  и позитивната психология.