ДЕМОГРАФСКО-КОМПЕСАТОРЕН ТУРИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ: ТЕРИТОРИАЛНО СБЛИЖАВАНЕ И СОЦИАЛНА УСТОЙЧИВОСТ - Петрова, Йоана; Петров, Даниел (E-Journal VFU, 2025)
Настоящото изследване анализира липсата на интеграция между туристическата и демографската политика в България, с фокус върху обезлюдяващи региони като Северозападна България, Странджа и Средногорието. Проблемът се проявява в отсъствие на координация и механизми за използване на туризма като инструмент за заселване и териториално възстановяване. В отговор се предлага концепцията за „демографско-компенсаторен туризъм“, включваща дигитални номади, slow tourism и иновативни модели на заселване. Изведен е междусекторен модел за интегрирана политика и практически препоръки за нормативни и териториални интервенции.