ЕМОЦИОНАЛНИ АСПЕКТИ НА БОЛКАТА – ПОЛОВИ РАЗЛИЧИЯ В МНЕНИЕТО ЗА БОЛКА, ПРЕЧУПЕНО ПРЕЗ ПРИЗМАТА НА ЕМПАТИЯТА. - Genkova, Desislava (E-Journal VFU, 2025)
Извършен е анализ на лонгитюдно проучване на Трейси и Джуммара (2017), което разглежда емоцията, включваща в себе си афективна и когнитивна компонента, подсигуряваща ни разбиране и желание за проява на загриженост спрямо опита и преживяванията на другите хора – т.н емпатия. По – силно изразената емпатийна черта е характерна повече при жените, отколкото при мъжете. Това обуславя мисълта, че невронните мрежи в своята функционалност и структура, участващи при формирането на емпатията, се базират до голяма степен на половите различия. Трейси и Джюммара прилагат скала за емпатия при болка с цел да изследват половите различия при формиране на емпатията за болка, дали разликите между половете оказва негативно влияние като нарушава автономната регулация в парасимпатиковата нервна система. Проследяват се реакциите и отговорите на обследваните лица както върху поставени социално-оценъчни стресови задачи в продължение на няколко последователни седмици, така и в състояние на покой. Отговорите им демонстрират по-високи нива на афективен стрес, емпатия и загриженост към преживяванията и болката на другите при жените – r на Кохен = 0.25, в сравнение с мъжете - d на Кохен= 0.65. При двата пола, по време на стресовата задача, се наблюдава намаляне на корен средноквадратен на последователните R-R разлики - lnRMSSD, като се наблюдава и модулация на взаимовръзката на lnRMSSD в почиващ режим и самооценка за степента на емпатийна загриженост. Не се наблюдава асоциативна връзка между емпатийна загриженост и lnRMSSD при силния пол, но при жените се наблюдава отрицателна асоциативна връзка. При жените, ln(RMSSD) е в ниска степен, като се свързва с висока емпатия и загриженост към болката на другите, а по-високата степен на ln(RMSSD) се свързва с по-ниски нива на емпатия към преживяването за болка, както е при мъжете. Следствие на тези резултати Трейси и Джуммара изхождат, че емпатията произхожда следствие на по-слаба психофизиологическа регулация.