ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ПОСТТРАВМАТИЧНИТЕ СТРЕСОВИ СИМПТОМИ, ПСИХИЧНОТО БЛАГОПОЛУЧИЕ И ЯСНОТАТА НА АЗ-КОНЦЕПЦИЯТА ПРИ ХОРА В ЗРЯЛА ВЪЗРАСТ - Зърлевски, Кирил (E-Journal VFU, 2025)
Целта на студията е да се систематизират теоретичните и емпиричните познания относно връзката между посттравматичните стресови симптоми, психичното благополучие и яснотата на Аз-концепцията при хора в зряла възраст. Проведено е изследване върху хора, преживели стресови събития в живота от различен характер. Преживените стресогенни събития сред изследваните лица са през последните 6 месеца, с актуални или пролонгирани посттравматични стресови симптоми. Резултатите получени от изследваната група са сравнени с група изследвани лица, при които няма данни за такава симптоматика. Резултатите от изследването затвърждават предишни опити да се докаже тази връзка и са в съответствие със съвременните изследвания в психотравматологията, психологията на стреса, психологията на здравето, клиничната и позитивната психология.