ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧЕСКИ АСПЕКТИ НА ПОДХОДИТЕ И СТРАТЕГИИТЕЗА СОЦИАЛНА РАБОТА С НЕДОБРОВОЛНИ КЛИЕНТИ – ДЕЦА ОТРЕЗИДЕНТНИ ГРИЖИ - Миткова, Десислава (E-Journal VFU, 2024)
Концепцията за доброволните и недоброволните клиенти е централна тема в социалната работа. Социалните работници ежедневно взаимодействат с клиенти, които могат да бъдат категоризирани в две големи групи: доброволни и недоброволни. Разликите в техните личностни, психосоциални и поведенчески характеристики оказват значително влияние върху връзката клиент-социален работник. Като особено предизвикателна може да се определи работата с недоброволни клиенти – деца от резидентни грижи. Доброто познаване и разбиране на методите, стратегиите и подходите за работа с този специфичен контингент клиенти в социалната работа, дава възможност на специалистите да планират и реализират ефективен комплекс от дейности, които в най-голяма степен удовлетворяват потребностите и интересите на децата, настанени в резидентни социални услуги.
Keywords: резидентни грижи; социални услуги; социална работа; деца; недоброволни клиенти