СМЪРТТА – ОТГОВОРЪТ НА ВЪПРОСИТЕИЛИ ВЪПРОС БЕЗ ОТГОВОР - Маркова, Илинида (E-Journal VFU, 2024)
Единственото размишление, което може да претендира за вечност, поне докато съществува човешкият вид е това за смъртта и безсмъртието, разглеждани винаги в единство, като взаимно детерминирани. Нещо повече – подобно единство задължително извежда на преден план смисъла на това, човекът да се сбогува с настоящето си и този акт да е най-дълготрайното му присъствие в битието – именно неразбирането на тази потенция предполага тривиалността на всички налични страдания.
Keywords: смърт; безсмъртие; вечност; страдание; страх