МЕТАФИЗИКА НА САМОТАТА - Маркова, Илинида (E-Journal VFU, 2024)
Бягството от самотата е като бягство от свободата – търсено, желано, поробващо, но въпреки всичко, съпроводено от очакването за спасение и щастие – съпровождащи илюзорното живеене. Човекът винаги ще се страхува и ще се подчинява на общоприетите представи за смисъла на всичко. Самовлюбеността му винаги ще му пречи да остане насаме със себе си. Истината винаги ще е достъпна само в миговете на уединение – когато самозаблудите не са възможни.
Keywords: самота; отвъдност; страх; дух; душа