ПРОЕКЦИЯТА ВЪРХУ ГЕРОИ КАТО ЕМОЦИОНАЛЕН КАТАЛИЗАТОР - Ружина, Валерия (E-Journal VFU, 2024)
Анализ чрез методите на критическата психология върху емоционалните връзки между хората и литературните герои. Разглежда се вековната традиция на човешкото изкуство и истории през призмата на социалната психология. Сравняват се модерните подходи към изграждането на образи и тяхното възприятие и тези от близкото и далечно минало. Разисква се потенциала за влияние на фабулата върху обществото и на обществото върху изкуството. Личностното развитие чрез фантазията и забавлението
Keywords: медийно влияние; литература; социална психология; емоционално привързване; изкуство