СВОБОДАТА В ИЗКУСТВОТО КАТО ПРОЯВЛЕНИЕ НА ВОЛЯТА - Ружина, Валерия (E-Journal VFU, 2024)
Анализ чрез методите на критическата психология върху взаимовръзката между санкциите и цензурата в областта на изкуството и необходимите личностни черти на автори и артисти за борбата с тях и преодоляването им. Кратък обзор на примери и предпоставки за налагани ограничения върху свободата на изразяване и опитите за нейното гарантиране. Социалният контекст на артиста и личните му умения за справяне и изява – волята като водещ фактор в самостоятелното развитие на частното изкуство и популярността.
Keywords: социално общество; изкуство; личностни черти; свобода на изразяване; цензура