СТРУКТУРЕН АНАЛИЗ НА РАЗХОДИТЕ И ЕФЕКТОВНОСТТА ИМ ВТЕЦ „МАРИЦА-ИЗТОК 2“ ЕАД ЗА ПЕРИОДА 2013-2022 г. - Колев, Росен (E-Journal VFU, 2024)
Енергийната криза в глобален мащаб както заради икономическитезатруднения породени от COVID-19, така и заради липсата на ресурси свързани свойната в Украйна, доведе до дефицит на електроенергия на европейските свободнипазари. Ограниченията, свързани с документа от Киото и замърсяването на околнатасреда, наложени в Европейския съюз предопределя затварянето на редица въглищницентрали. Икономическата ситуация през последните две години показа, че нито всветовен мащаб, нито на европейско ниво производствата са готови да се откажат отупотребата на електроенергия от източници, замърсяващи околната среда.Производството на електроенергия в България е силно зависимо от ТЕЦ-овете и тепроизвеждат и пласират рекордни количество електроенергия на свободните пазари презпоследните години. Направен е опит да се открой значимостта на ТЕЦ „Марица-изток 2“ЕАД за енергийния баланс и националната сигурност в Р България.
Keywords: CVP анализ; управленско счетоводство; електроенергия; анализ; ефективност; разходи