СТРАТЕГИЧЕСКАТА РОЛЯ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ ЗА УСТОЙЧИВОСТ В ХИМИЧЕСКИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ - Маринов, Мирослав (E-Journal VFU, 2025)
Настоящата статия анализира стратегическата роля на управлението на човешките ресурси (УЧР) за постигане на устойчивост (ESG) в химическата промишленост в България. В сектор с висок оперативен риск и строги регулации, УЧР е важен фактор за управлението на социалното и управленското измерение на ESG. Установено е, че традиционните HR практики са неадекватни за справяне със специфичните нужди на индустрията – задължителна безопасност, интензивна квалификация и зелени умения. УЧР следва да се трансформира в стратегически партньор чрез планиране на човешкия капитал, системи за непрекъснато обучение и обвързване на оценката на представянето с ESG целите. Използването на ERP е жизненоважно за проследяване на квалификацията и управлението на риска.
Keywords: Управление на човешките ресурси; Устойчивост (ESG); Химическа промишленост; Човешки ресурси