ПСИХОЛОГИЧЕСКИТЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА НА ДИГИТАЛНАТА ТРАНСФОРМАЦИЯ В БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ – ТЕОРЕТИЧЕН МОДЕЛ - Коленарова, Таня (E-Journal VFU, 2025)
Изследването анализира психологическите предизвикателства, породени от дигиталната трансформация на образованието в България. На основата на обзор на съществуващи изследвания, политики и стратегически документи се изгражда теоретичен модел, описващ взаимодействието между технологичните иновации (включително изкуствения интелект), педагогическите практики и психосоциалните ефекти върху ученици и учители. Обобщени са резултати от национални и международни публикации и стратегически документи като Националната стратегия за дигитализация на образованието 2024–2030 (МОН), White Paper on Artificial Intelligence (Европейска комисия, 2021) и AI and Education: Guidance for Policy-Makers (UNESCO, 2023). Моделът идентифицира основните психологически рискове – стрес, бърнаут, дигитална зависимост и социална изолация – както и защитните фактори: мотивация, дигитална компетентност и етична рамка. Целта е да се очертае път към балансирано и хуманно прилагане на технологиите в българската образователна система.
Keywords: психологически предизвикателства; дигитална трансформация; изкуствен интелект; образование; мотивация; емоционално благополучие