ОПТИМИЗАЦИЯ В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА ЧРЕЗ ДИГИТАЛНИ ИНСТРУМЕНТИ И ISO 55000 В УСЛОВИЯТА НА НЕСИГУРНОСТ - Стелиянов, Методий (E-Journal VFU, 2025)
Пътната инфраструктура е стратегически национален ресурс, който е от ключово значение за икономическото развитие, териториалната свързаност и социалната мобилност в България. Въпреки това, амортизацията на активите, хроничната финансова несигурност и липсата на поддръжка поставят сериозни предизвикателства пред устойчивото ѝ управление. Традиционните реактивни управленски подходи се оказват неефективни, поради което настоящата статия предлага концептуална рамка за трансформиране на управленския подход на пътните активи в България. Моделът изисква интегрирано приложение на дигитални технологии и управленските принципите на ISO 55000.
Keywords: Път; инфраструктура; ресурс; актив; ефективност; устойчивост; управление