МЕДИАЦИЯТА КАТО КОНСТРУКТИВЕН МЕТОД И ПРЕВАНТИВЕН ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА КУЛТУРА НА ДИАЛОГ И ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА КОНФЛИКТИ ПРЕДИ ЕСКАЛАЦИЯ - Димитрова, Стефка (E-Journal VFU, 2025)
Настоящият анализ аргументира тезата, че медиацията трябва да се концептуализира не като реактивна мярка при ескалирали конфликти, а като стратегически инструмент за превенция. Ранното ѝ интегриране в организационната култура оказва трансформативен ефект, превръщайки напрежението в конструктивен диалог, редуцирайки скритите разходи на конфликти и повишавайки устойчивостта на екипите. Ключовите аргументи разкриват, че интервенцията в начална фаза на конфликти (характеризираща се с пасивна агресия или комуникативни дефицити) води до 80% намаление на ресурсните разходи. Систематичните медиативни практики — включително регулярен фийдбeк, обучение в активен слух и консултации — катализират културна промяна, която емперично се потвърждава от 40% спад на дисциплинарните процедури в организации с вътрешни медиатори.
Keywords: медиатор; конфликти; организация; психологически аспект; конфликти на работното място