УПРАВЛЕНСКИ ТРАНСФОРМАЦИИ В УСЛОВИЯТА НА НЕСИГУРНОСТ - Джое, Aндреан (E-Journal VFU, 2025)
Настоящото изследване анализира ефективни стратегии за лидерство в малки и средни предприятия (МСП) в Германия, на фона на продължаващи дигитални и културни трансформации. Специален акцент е поставен върху трансформационното лидерство като динамичен отговор на организационната промяна в условия на несигурност и като катализатор за ориентиране на бизнес моделите към принципите на кръговата икономика. Основната цел е да се идентифицират ключови психологически и структурни фактори за успех, способстващи устойчивото развитие на МСП. Емпиричният анализ обхваща четири основни икономически сектора: секторът на недвижимите имоти, финансово-консултантските агенции, занаятчийските предприятия и счетоводните кантори. Специално внимание е отделено на взаимодействието между дигиталните компетентности и културната адаптивност при формирането на устойчиви лидерски практики.
Keywords: трансформационно лидерство; малки и средни предприятия; културна промяна; дигитална трансформация; лидерски стилове; фактори за успех; кръгова икономика