ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЕНЕРГИЯТА НА МОРСКИТЕ ВЪЛНИ – ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ - Тризлова, Нели (E-Journal VFU, 2025)
Енергията от морските и океански вълни е напълно незамърсяващ и възобновяем енергиен източник, който не излъчва парникови газове по време на работа. Това я прави привлекателна алтернатива на изкопаемите горива. Енергийният източник (вятър и вода) е безплатен, естествен и неизчерпаем. Разгледани са основните принципи на преобразуване на вълновата енергия. Направена е класификация на основните преобразуватели на вълнова енергия и са посочени техните принципи на действие. Направени са изводи за ефективността на тези системи.
Keywords: вълнова енергия; преобразователи на вълнова енергия