ПРЕКИ ЩЕТИ, КОИТО ГОРСКИТЕ ПОЖАРИ НАНАСЯТ ВЪРХУ ПЪТНАТА ИНФРАСТРУКТУРА - Цекова, Мариана (E-Journal VFU, 2025)
Горските пожари са много голяма и все по-растяща опасност за пътната инфраструктура, надхвърляща преките физически щети. Настоящият доклад анализира щетите, които горските пожари нанасят върху нея, като обхваща прякото увреждане на материали като асфалт, бетон и метали. Подчертава се сложната, реципрочна връзка между пътищата и горските пожари, при която пътищата са едновременно критични точки за достъп и значителни източници на запалване. Докладът заключава, че е наложително прилагането на интегрирани и проактивни стратегии за устойчивост, които да обхващат превенцията, устойчивия дизайн, усъвършенстваните системи за предупреждение и справедливите стратегии за възстановяване.
Keywords: wildfires; road infrastructure; direct damage