КОСВЕНИ ЩЕТИ, КОИТО ГОРСКИТЕ ПОЖАРИ НАНАСЯТ ВЪРХУ ПЪТНАТА ИНФРАСТРУКТУРА - Цекова, Мариана (E-Journal VFU, 2025)
В последните години горските пожари представляват все по-голяма и значително нарастваща заплаха за пътната инфраструктура, надхвърляща преките физически щети. Настоящият доклад анализира косвените въздействия от горските пожари като промени в околната среда (ерозия, свлачища) и критичните оперативни смущения (затваряне на пътища, проблеми с видимостта, предизвикателства при евакуация). Доказва се, че е необходимо съществуване на пряка връзка между звената, свързани с проектиране, строеж и поддръжка на пътищата с цел изграждане на устойчиви системи за предупреждение и възстановяване.
Keywords: горски пожари; пътна инфраструктура; косвени щети