ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ ВЪРХУ ГЛОБАЛНАТА ИКОНОМИКА И ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА - Петрова, Пламена (E-Journal VFU, 2025)
Това изследване има за цел да проучи икономическите ефекти от широкотo интегриране на изкуствения интелект в различни сектори на икономиката. Представени са данни от национални и международни източници, които проследяватт тенденциите в приемането на ИИ, темповете на икономически растеж, производителността, разпределението на доходите във времето и социалното неравенство.
Keywords: изкуствен интелект; технология; производителност; неравенство; МВФ