ЖЕНСКОТО ФОЛКЛОРНО ТАНЦУВАНЕ В „СБОРНИК ЗА НАРОДНИУМОТВОРЕНИЯ, НАУКА И КНИЖНИНА“ В ДЕСЕТ ТОМА - Тулишова, Гергана (E-Journal VFU, 2024)
Статията е насочена към изследване на женското фолклорно танцуване в публикации от I до X том на „Сборник за народни умотворения, наука и книжнина“ Текстовете показват състоянието на традиционната фолклорна култура в периода 1889– 1894 г.. Разгледани са контекстите и комуникативните ситуации, от които танцуването е част. Изведени параметрите, с които е описана танцова дейност в този начален етап от изследванията на традиционната култура. Етапът, в който фолклорния танц влиза в полезрението на учените от различни научни области. Обръща се внимание на изследователската линия, която следва развитието на сборника.