АФЕКТИВНА РЕГУЛАЦИЯ И НЕВРОЦЕПЦИЯ - Ценков, Бойко (E-Journal VFU, 2024)
В статията е направен преглед на основни концепции за афективна регулация, основен акцент е поставен на регулацията от долу-нагоре. Изследванията в областта на различни аспекти на афективната регулация са сериозно развиваща се област, има данни, че афективната регулация е от голямо значение за соматичното здраве (Sapolsky, 2007 по Gross, JJ, & Munoz, 1995), удовлетворение във взаимоотношенията (Murray, 2005 по Gross, JJ, & Munoz, 1995) и когнитивни способности (Diefendorff, Hall, Lord, & Strean, 2000 по Gross, JJ, & Munoz, 1995). Статията разглежда ролята на блуждаещият нерв и психичното възприятие за сигурност, наречено невроцепция в процеса на афективната регулация. Представени са някой основни положения в поливагалната теория, както и критики към нея.