СТРУКТУРЕН АНАЛИЗ НА РАЗХОДИТЕ И ЕФЕКТОВНОСТТА ИМ ВТЕЦ „МАРИЦА-ИЗТОК 2“ ЕАД ЗА ПЕРИОДА 2013-2022 г. - Колев, Росен (E-Journal VFU, 2024)
Енергийната криза в глобален мащаб както заради икономическите затруднения породени от COVID-19, така и заради липсата на ресурси свързани с войната в Украйна, доведе до дефицит на електроенергия на европейските свободни пазари. Ограниченията, свързани с документа от Киото и замърсяването на околната среда, наложени в Европейския съюз предопределя затварянето на редица въглищни централи. Икономическата ситуация през последните две години показа, че нито в световен мащаб, нито на европейско ниво производствата са готови да се откажат от употребата на електроенергия от източници, замърсяващи околната среда. Производството на електроенергия в България е силно зависимо от ТЕЦ-овете и те произвеждат и пласират рекордни количество електроенергия на свободните пазари през последните години. Направен е опит да се открой значимостта на ТЕЦ „Марица-изток 2“ ЕАД за енергийния баланс и националната сигурност в Р България.