СОЦИАЛИЗАЦИЯТА НА ПОДРАСТВАЩИТЕ – ИНВЕСТИЦИЯ В БЪДЕЩОТО АДЕКВАТНО ПОВЕДЕНИЕ НА ИНДИВИДА - Данева, Станимира (E-Journal VFU, 2024)
Всяка човешка дейност се реализира в социална среда, която освен, че предоставя условия за функциониране на индивида, чрез социалните ситуации, които протичат в нея, задава и някои форми на поведения, които са задължителни. В резултат на тяхното изпълнение, респективно неизпълнение, индивидът бива приет или отхвърлен от средата. Следователно, ефективното функциониране в коя и да е социална среда изисква оптимално адаптиране на индивида към нея. Само това би му позволило да изпълнява жизнените си планове и да постига целите си. Но това би могло да се случи, ако в ранна детска възраст подрастващия се социализира оптимално в подходяща образователна среда. В настоящата статия са използвани данни от научно изследване на адаптацията на обучаемите към три образователни среди.