ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПОКАЗАТЕЛИ ЗА ОЦЕНКА НА БЮДЖЕТНАТА ЕФЕКТИВНОСТ НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ - Чобанов, Димитър (E-Journal VFU, 2025)
През последните години се наблюдава ускорен темп на растеж на разходите за социални услуги. Поради това се пораждат съмнения дали изразходването на бюджетните средства се изразходват според принципите икономичност, ефективност и ефикасност. Агенцията за качеството на социалните услуги в своите годишни доклади представя някои показатели за оценка на бюджетната ефективност. По този начин обаче оценката е непълна и е необходимо да се добавят допълнителни показатели. Настоящата статия съдържа предложение за такива показатели за оценка на бюджетната ефективност на социалните услуги. На базата на тези показатели е направена и практическа оценка през периода 2021-2025 г.