ПАЛЕНЕ НА СТЪРНИЩА В ДОБРУДЖА: АНАЛИЗ НА РИСКА ЗА ИНФРАСТРУКТУРАТА И ЧЕРНОЗЕМИТЕ - Тризлова, Нели (E-Journal VFU, 2025)
Докладът изследва връзката между агротехническата практика за палене на стърнища и бедствената пожарна обстановка в Североизточна България през 2025 г. Анализирани са кумулативните щети върху почвеното плодородие на черноземите и критичната инфраструктура. Представена е научна хипотеза за създаване на „биологични буфери“ като метод за пасивна пожарозащита.