ОТ ХОЛИСТИЧНА УСТОЙЧИВОСТ КЪМ ИНТЕГРИРАНО ПЛАНИРАНЕ - Цветанова, Мария (E-Journal VFU, 2025)
В изследването се сравнява публичната (градската) и корпоративната сфера. В публичната сфера, концепцията за смарт градове налага интегриране на нефинансови индикатори и DSS за ефективно териториално планиране. В корпоративния разрез, интегрираната отчетност служи като рамка за свързване на финансовото представяне с нефинансовото (устойчивото) управление и дългосрочното създаване на стойност. Business Intelligence (BI) се утвърждава като универсален инструмент. BI трансформира разнородните данни (от сензори, ERP или DSS) в оперативни варианти и визуализирани KPIs, които подпомагат вземането на решения. Статията подчертава конвергенцията на информационните нужди и критичната роля на BI като аналитичен мост между ESG изискванията и ефективното планиране.