ИНТЕГРИРАНЕ НА УСТОЙЧИВОСТТА В ERP СИСТЕМИТЕ - Попова, Дияна (E-Journal VFU, 2025)
В статията се изследва значението на ERP системите като стратегическа платформа за управление на устойчивостта (ESG). Анализът започва с дефиниране на устойчивостта като холистичен императив, надхвърлящ традиционния фокус върху печалбата. Установено е, че традиционната счетоводна информация, управлявана от ERP, е недостатъчна за измерване на ESG факторите и дългосрочната стойност. Разглеждат се механизмите, чрез които ERP трябва да бъде адаптирано – посредством разширяване на управленското счетоводство и интегриране на нефинансови метрики в оперативните модули. Чрез Business Intelligence (BI) и DSS, интегрираното ERP превръща суровите данни в стратегически варианти. Това подпомага вземането на сложни управленски решения, като оптимизация на веригата за доставки по екологични критерии и осигуряване на надеждна база за интегрирана отчетност.