СЪТРУДНИЧЕСТВО В БОРБАТА С ГОРСКИТЕ ПОЖАРИ НА БАЛКАНИТЕ - Чакър, Али (E-Journal VFU, 2025)
Балканският регион е изключително уязвим към нарастващата честота и интензивност на горските пожари, дължащи се на изменението на климата и неефективните практики за управление на земите. Регионалното сътрудничество е ключово за изграждането на устойчивост срещу този трансграничен проблем, като се фокусира върху засилване на превенцията, готовността и съвместната реакция. Инициативи като програмите за трансгранично сътрудничество (Механизмът за гражданска защита на ЕС) улесняват обмена на знания, обучението на доброволчески и професионални екипи и разработването на общи стратегии и ранни предупредителни системи. Целта е да се подобри оперативният капацитет на национално ниво и да се осигури координирана, бърза и ефективна защита на човешкия живот, имуществото и критично важните екосистеми в целия регион.