ИНТЕГРИРАНИ СТРАТЕГИИ ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ НА СМАРТ ГРАДОВЕТЕ - Чиприянов, Михаил (E-Journal VFU, 2025)
Настоящата статия отразява резултатите от изследване на интегрираните стратегии като ключов подход за устойчивото развитие на смарт градовете. В условията на засилена урбанизация традиционните модели на управление се оказват недостатъчни. Акцентира се на интегрирания подход, който обединява различни сфери – от ресурсната интеграция до устойчивата градска мобилност, гражданското участие и публично-частните партньорства. Основната теза е, че истинският потенциал на интелигентните технологии се разгръща единствено чрез координирано стратегическо планиране. Анализираният подход създава синергия, оптимизира ресурсите, насърчава иновациите и подобрява качеството на живот. Доказва се, че интегрираните стратегии са в основата на превръщането на градовете в по-ефективни, устойчиви и конкурентоспособни градски (еко)системи.