ИЗПОЛЗВАНЕ НА БАНКНОТИ ОТ БЪЛГАРСКИ ЛЕВА В ПЕРИОД ОТ ЧЕТВЪРТ ВЕК, ЕКСПЕРТНА ОЦЕНКА И ДОВЕРИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ КЪМ РАЗЛИЧНИ ИНСТИТУЦИИ - Русева, Невена; Георгиев, Георги; Кисьова, Катина (E-Journal VFU, 2025)
Статията изследва връзката между дългогодишната употреба на българския лев (последните 25 години от емисиите след 1999 г.) и доверието на гражданите към институциите, които имат правомощия и експертен капацитет да разпознават истински и неистински банкноти. Извършено е емпирично изследване, проведено в периода 22.08.2025 г. – 11.09.2025 г. сред 371 респонденти, В исторически и нормативен контекст изследването откроява и един практически парадокс: експертите криминалисти от МВР рутинно изследват сложни защитени документи с идентични на банкнотите печатни и защитни техники, но по силата на действащото разпределение на компетентности нямат право да изготвят експертизи за истинност на парични знаци. Това води до непълно използване на наличния експертен потенциал и до по-слабо обществено разпознаване на МВР като източник на сигурност.