МЕЖДУНАРОДНИ СТАНДАРТИ ЗА ЗАКРИЛА НА ПРАВОТО НА СВОБОДА НА МИРНИ СЪБРАНИЯ И СВОБОДНО СДРУЖАВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ В РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ - Вълчева Aлександра (E-Journal VFU, 2025)
Правото на свобода на мирни събрания и свободно сдружаване има съществена роля за функционирането на демократичните общества, поради което то е признато в основните международни актове за закрила на човешките права и свободи. Международната общност регламентира посоченото право още във Всеобщата декларация за правата на човека и впоследствие препотвърждава неговата значимост, чрез включването му в съдържанието на редица други международни универсални и регионални договори. Приемането на изрични стандарти и механизми за закрила на правото на свобода на мирни събрания и свободно сдружаване осигурява условия за ефективното му упражняване от всички граждани, а и възможност чрез реализацията му те да осъщестяват обществен контрол върху дейността на публичните субекти. Въпреки призната значимост на анализираното право на международно, европейско и национално равнище, през последната година се наблюдават все по - често случаи на нарушаването му спрямо българското малцинство в Република Северна Македония. Сложните междудържавни отношения между Република България и Република Северна Македония обаче, не следва да бъдат повод за неспазване на личните права на гражданите, независимо от тяхната националност. Необходимо е да бъдат предприети решителни мерки както на национално, така и на европейско ниво, за да се гарантират в пълна степен основните права и свободи на малцинствените групи в държавите – членки на ЕС и в държавите, които имат статут на кандидат за членство в европейското обединение.