ОПИТ ЗА ИСТОРИЧЕСКО ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА ВЪЗНИКВАНЕТО НА ВОКАЛНАТА ГРУПА В ИЗВЪНУЧИЛИЩНА СРЕДА - Баткова, Анастасия (E-Journal VFU, 2025)
Вокалната група в извънучилищна среда е една от най-разпространените форми на музикално обучение в наши дни. Интересът към вокалните групи продължава да расте все повече и повече, днес те са „модерни“, но редом с това се появяват и въпроси – къде, как и защо са възникнали те, какъв е техният произход. В настоящото изложение е направен опит да се проследят някои исторически и обществени причини, които довеждат до възникването на вокалната група в извънучилищна среда и обясняват нейната актуалност днес.