ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО МЕЖДУ НЕВРОПЕРЦЕПЦИЯТА, БАЗИСНИТЕ ЕМОЦИОНАЛНИ СИСТЕМИ И МЕНТАЛИЗАЦИЯТА В ПСИХОСОМАТИЧНИТЕ СЪСТОЯНИЯ - Ценков, Бойко (E-Journal VFU, 2025)
Статията представя интегративен модел за разбиране на психосоматичните състояния чрез взаимодействието между невроцепцията, базисните емоционални системи и ментализацията. Анализира се как възприемането на сигурност или заплаха влияе върху афективната регулация и психосоматичните симптоми в рамките на биопсихосоциалния подход. Моделът допълва разбирането за ментализацията, като подчертава ролята на телесните състояния и интеграцията на физиологични сигнали в регулацията на емоциите. Тази перспектива предлага нови възможности за терапевтични интервенции, насочени към подобряване на афективната регулация и психосоматичните състояния.