МЕЖДУЛИЧНОСТНИ ОТНОШЕНИЯ И СТИЛОВЕ НА МЕДИАЦИЯ: СОЦИАЛНО-ПСИХОЛОГИЧЕСКИ АНАЛИЗ - Димитрова, Стефка (E-Journal VFU, 2025)
Статията представя социално-психологически анализ на медиацията, със специален акцент върху междуличностните отношения между медиаторите и техните клиенти. Разглеждат се стиловете на медиация – официален, психотерапевтичен, контролиращ, емпатичен и бизнес – и тяхната връзка с личностните характеристики на медиаторите. Резултатите показват съществени различия във взаимните възприятия на двете страни и подчертават значението на доверието и сътрудничеството за ефективното разрешаване на конфликти. Медиацията се очертава не само като инструмент за договаряне, но и като сложен социално-психологически процес.