АВТЕНТИЧНО ЛИДЕРСТВО И ПРЕЖИВЯВАНЕ НА СМИСЪЛ В РАБОТАТА - Хаджииванова, Милена (E-Journal VFU, 2025)
Настоящото изследване анализира връзките между компонентите на автентичното лидерство и преживяването на смисъл в работата в български организационен контекст. Данните са събрани от 255 участници и изследват седем аспекта на автентично лидерство чрез авторски инструмент, както и три измерения на смисъла на работа, базирани на скалата Work and Meaning Inventory (WAMI): положително значение, смисъл чрез работата и усещане за по-висша цел. Резултатите показват статистически значима положителна корелация между усещането за положително значение на работата и следните аспекти на автентичното лидерство: себепознание, нагласа за растеж, интегритет, уязвимост, емпатия, овластяване и водене през кауза. Корелациите със смисъл чрез работата и по-висша цел не достигат статистическа значимост, което предполага, че именно личното значение и преживяване в ежедневния трудов процес е най-свързано с възприятието за автентичност в лидерството.