ТЕНДЕНЦИИ В ДИНАМИКАТА НА СОБСТВЕНИТЕ ПРИХОДИ НА ОБЩИНИТЕ В БЪЛГАРИЯ - Иванова, Дияна (E-Journal VFU, 2025)
За постигане на добро финансово състояние на общините от ключово значение е финансовата им самостоятелност, която от своя страна зависи от приходната част на общинските бюджети и по-конкретно от собствените приходи на общините. Добрата приходна база е предпоставка за успешно финансиране на възложените им местни разходни отговорности и за постигане на поставените оперативни и стратегически цели. Темата за собствените приходи на общините в България е все по-актуална в контекста на намаляващата им финансова самостоятелност и повишаваща се зависимост от държавния бюджет. Целта на настоящата разработка е да се изследват собствените приходи на общините като се проследи тяхната динамика и се изведат тенденциите в развитието им.