ОТ МИНИМАЛНО ВМЕШАТЕЛСТВО КЪМ МАКСИМАЛНА ЗАЩИТА: ПОДПИСКАТА И СЪДЕБНИЯТ КОНТРОЛ - Станчева, Калина (E-Journal VFU, 2025)
Докладът разглежда мярката за неотклонение „подписка“ като уникален инструмент на наказателния процес, който съчетава минимално ограничаване на правата на обвиняемия със значителен психологически ефект. Подписката не ограничава физическата свобода, не изисква имуществено обезпечение и не налага постоянна държавна намеса в личната сфера, като същевременно формално предупреждава с правни последствия и насърчава участието на обвиняемия в процеса. В доклада се анализират правната рамка и принципите на пропорционалност и минимално въздействие, както и добрите практики в теорията за вземането на подписка. Особено внимание се отделя на съществуващия проблем с липсата на ефективен съдебен контрол в досъдебната фаза. Обвиняемите, спрямо които е наложена подписка, не разполагат с достъп до материалите по делото, което създава риск от дискриминационно третиране спрямо лицата с по-тежки мерки. Анализът сочи несъответствие с международните стандарти, включително чл. 5 и чл. 6 от ЕКПЧ, които гарантират правото на ефективна защита и справедлив процес. Въз основа на това се предлага законодателна промяна, с която подписката да подлежи на обжалване пред съд в кратък срок, като се осигури проверка за необходимост, пропорционалност и законосъобразност. Докладът завършва с аргумент за хуманния и икономически ефективен характер на подписката, която запазва социалния статус и професионалния живот на обвиняемия, като същевременно гарантира ефективна процедура и защита на правата му.