МУЗИКАЛНАТА КАРИЕРА И ТВОРЧЕСКИЯТ СТИЛ НА МОРИС РАВЕЛ - Сяою, Ли (E-Journal VFU, 2025)
Морис Равел (1875–1937) е водеща фигура във френската музика, известен със способността си да съчетава традицията с иновациите, особено в техниките си за оркестрация и формалната структура. Той се счита за композитор импресионист. Неговите произведения се характеризират със строга структура, сложни хармонии и пищна оркестрация. Шедьовърът му „La Valse“ демонстрира неговия уникален концептуален подход и изключителните му технически умения в композирането на музикални форми, като служи за парадигма на музикалната естетика на ХХ век.