ТРЕНДОВИ СЦЕНАРИИ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ЕФЕКТИВНОСТТА ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ОСНОВНИ ФАКТОРИ НА ПРОИЗВОДСТВО В БЪЛГАРСКИТЕ ФЕРМИ - Петров, Даниел (E-Journal VFU, 2025)
Настоящото изследване разглежда ефективността при използване на основни производствени фактори в българските ферми – земя, труд, капитал и торове – в контекста на конкурентоспособността и устойчивостта на аграрния сектор. Чрез използване на авторегресионни и стохастични модели са изградени три прогнози: базов, оптимистичен и песимистичен сценарий за периода до 2030 г. Резултатите показват общ възходящ тренд в ефективността на всички фактори, макар с различна интензивност. Най-силен ръст се наблюдава при оптимистичния сценарий, в който инвестициите в иновации и автоматизация водят до значителни подобрения. Песимистичният сценарий подчертава уязвимостта на сектора при рестриктивни политики и високи разходи, но все пак отчита положителна динамика благодарение на адаптивността на стопанствата. Изследването подчертава нуждата от балансирани политики, насърчаващи модернизацията, обучението и екологичната устойчивост. Това е ключово за повишаване на конкурентоспособността на земеделието и гарантиране на продоволствената сигурност в условията на глобални предизвикателства.