ФАКТОРИ, ВЛИЯЕЩИ ВЪРХУ УЯЗВИМОСТТА НА ПЪТНАТА ИНФРАСТРУКТУРА КЪМ ГОРСКИ ПОЖАРИ - Цекова, Мариана (E-Journal VFU, 2025)
Нарастването на броят на горските пожари и тяхното влияние върху пътната инфраструктура налага търсене на методи за повишаване на устойчивостта и податливостта на пътищата към пожари. Факторите, които оказват влияние върху горските пожари са от екологични, климатични, от човешка дейност, вследствие използване на уязвими материали. Предложени са проактивни мерки за намаляваме уязвимостта на пътната инфраструктура към горски пожари. Посочени са методи за подобряване на следпожарното възстановяване.