РИСКОВЕ ПРИ ВНЕДРЯВАНЕТО НА СМАРТ ТЕХНОЛОГИИ В ГРАДСКАТАСРЕДА - Чиприянов, Михаил (E-Journal VFU, 2025)
В рамките на настоящото изследване се осъществява комплексен и критичен анализ на основните рискове, произтичащи от внедряването на смарт технологии в градската среда, фокусирайки се върху предизвикателствата пред киберсигурността, финансовата устойчивост, социалната адаптация и регулаторната адекватност. Идентифицират се ключови проблеми като уязвимостта на IoT устройствата, финансовата тежест на имплементацията, дигиталното разделение и липсата на унифицирани правни рамки. В резултат на анализа се формулират конкретни стратегии за минимизиране на тези рискове, включващи публично-частни партньорства, финансови иновации, повишаване на дигиталната грамотност и създаване на адаптивни регулаторни подходи. Изводът е, че успешното развитие на интелигентните градове е пряко зависимо от холистичното управление на тези многоаспектни рискове.