СMART ПЛАНИРАНЕ В КОНТЕКСТА НА ДИГИТАЛНАТА ТРАНСФОРМАЦИЯ НА ГРАДСКАТА СРЕДА - Веселинова, Надежда (E-Journal VFU, 2025)
Представеното изследване разглежда smart планирането в контекста на съвременните разбирания на управлението и развитието на градската среда, комбиниращ дигитални технологии, устойчиви политики и гражданско участие. Целта на разработката е да се представи подход за трансформация на конвенционалното градско планиране чрез интелигентни и технологично подкрепени модели в smart. Обект на изследване са урбанистичните процеси и практики в градското планиране, а предмет е smart планирането, в светлината на подход, насочен към дигитализация, устойчивост и интерактивност. Основните използвани методологични подходи са системен анализ, чраз които разглеждаме планирането като комплексна система от технологии, политики, заинтересовани страни; сценарии и прогнози за да очертаем бъдеши тенденции и технологичното влияние върху процесите на градското планиране; Design Science Research способства за разработване на концептуална рамка и пътна карта за трансформация; дискурс анализ позволява да се направи преглед и очертаят бариеро за трансформация. В рамките на изследването се поставят задачи свързани със smart планирането, като: дефиниране на концептуални рамки; анализирана е еволюцията от теоретична концепция до реални стратегии и практики; представя се архитектурата, като е подчертано взаимодействието между основните елементи; анализират се предизвикателства и бариери и се предлага пътна карта за преход от традиционно към интелигентно планиране. Съществуват и редица ограничения на изследването, като динамика на технологичните решения и риск от промяна на някои моменти, възможно е необходимост от конкретизация и адаптиране на предложените решения според локални условия. Разгледаната методологична рамка за smart планиране е начало и фундамент за бъдещи изследвания, конкретизации и разработки по темата.