ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ЕФЕКТИ НА ПРОФЕСИОНАЛНИЯ СТРЕС ВЪРХУ БЛАГОСЪСТОЯНИЕТО НА НАДЗОРНО-ОХРАНИТЕЛНИЯ СЪСТАВ В ЗАТВОРИТЕ И ВРЪЗКАТА С БЪРНАУТ СИНДРОМА - Йорданов, Ивайло (E-Journal VFU, 2025)
Настоящата статия ще разгледа психологическите ефекти на професионалния стрес и спецификите на работната среда върху благосъстоянието и психичното здраве на служителите работещи на първа линия в затворите, чиито професионални отговорности са ориентиране към осигуряване на сигурността и защитеността в тези институции. Ще се акцентира на основните източници на напрежение в затворите и начините, по които те се свързват с професионалното прегаряне. Ще се изведат ключовите рискови фактори, влияещи върху психичното здраве на служителите, както и препоръки за превенция на бърнаут чрез организационна и индивидуална подкрепа.