АНТИКОРУПЦИОННИ ДОГОВОРНИ СТРАТЕГИИ В СТРОИТЕЛСТВОТО НА ПЪТИЩА – СРАВНИТЕЛЕН АНАЛИЗ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И АВСТРАЛИЯ - Стелиянов, Методий; Георгиева, Мартина (E-Journal VFU, 2025)
Въпреки основните разлики между кодифицираната природа на българското право и основата на общото право на австралийското договорно право, изследването идентифицира ценни практики, които България би могла да възприеме от Австралия, за да подобри целостта на договорните отношения в рамките на своята строителна индустрия. Докладът посочва австралийската рамка, която значително смекчава рисковете от корупция по време на фазите на възлагане на обществени поръчки и изпълнение на строителните проекти, отразявайки високото й положение в международните индекси за възприятие на корупцията. Обратно, българската антикорупционна договорна рамка съдържа по-малко строги механизми за прилагане. Проучването предлага приемане на елементи от договорните и регулаторни подходи на Австралия с използването на AI за подобрено въвеждане на мерките и ефективността на строителния сектор.