ОЧАКВАНИЯ ЗА ПОЗИТИВНО ВЛИЯНИЕ НА ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ ВЪРХУ АРХИТЕКТУРАТА В БЛИЗКО БЪДЕЩЕ - Попов, Иван (E-Journal VFU, 2025)
Изкуственият интелект все повече навлиза в живота на хората. В архитектурата очакванията са той да навлезе с пълна сила и да изземи част от функциите на проектантите. Ползата от изкуствения интелект се заключава в правилното му използване и прилагане. Очаквано е сложните чертеж, разчети и пресмятания да се извършват от него, а архитектите да реализират изпълнението на проектите. Вярно е, че в архитектурата има различни стилове, но в сегашно време сме свидетели на преливането от един архитектурен стил в друг. Всеки се стреми към новаторство и да реализира някакъв нов различен проект, но не винаги това се оказва сполучливо. От експертите зависи как най-рационално ще се използва изкуствения интелект.